Pradžia> Veterinarija> Mėsinių veislių kiaulių genetiniai ištekliai Lietuvoje ir pasaulyje, jų charakterizavimas ir panaudojimas Mėsinių veislių kiaulių genetiniai ištekliai Lietuvoje ir pasaulyje, jų charakterizavimas ir panaudojimas Įvadas. Kiaulininkystės būklė pasaulyje ir ES šalyse. Kiaulininkystės būklė ir perspektyvos Lietuvoje. Kiaulių kilmė ir evoliucija. Pagrindiniai reikalavimai naujų kiaulių veislių ir specializuotų tipų aprobavimui. Lietuvoje veisiamos kiaulių veislės. Mėsinės kiaulės. Specializuotos bekoninės – mėsinės veislės. Kiaulių biologinės ir ūkinės savybės. Lietuvoje veisiamų kiaulių produktyviųjų savybių charakteristika. Mėsos produkcijos formavimasis. Kiaulienos kokybę apibudinantys rodikliai. Ekologinių kiaulių auginimo patirtis įvairiose pasaulio šalyse. Išvados. Pagrindinis kiaulių veislininkystės tikslas yra padidinti kiaulių genetinę vertę, kad ateityje būtų galima padidinti gamybos efektyvumą būsimomis sąlygomis. Norint nustatyti svarbiausius selekcionuojamus požymius, atsižvelgiama į požymių ekonominę vertę. Apie 40 metų svarbiausiais požymiais pagal ekonominę vertę buvo skerdenų kokybė, augimo intensyvumas, pašarų sąnaudų mažinimas, todėl pasiekta nemažų laimėjimų. Lietuvoje kiaulininkystė turi senas ir gilias tradicijas. Lietuvos gyventojai visada suvartodavo didelį kiekį kiaulienos, lyginant su kitos rūšies mėsa. Kiaulienos gamybos sėkmė priklauso nuo daugelio faktorių: veisiamų kiaulių produktyvumo, šėrimo, laikymo sąlygų, sugebėjimo veisime pritaikyti įvairių veislių derinamumą, paklausią prekinę produkciją. Šiuo metu labai padidėjusi neriebios kiaulienos paklausa. Todėl kiaulininkystės specialistų, darbuotojų dėmesys nukreiptas į mėsinių ir penėjimosi savybių didinimui. Kiaulės pasižymi geromis biologinėmis savybėmis. Jos yra vislios, trumpai nešioja vaisių, greitai auga, gaunama didelė skerdienos išeiga ir t.t. Norint pagerinti kiaulių produktyvumą svarbus darbas tenka veisliniam darbui. Kiaulių veislinės savybės gerinamos kiaulių veislynuose. Pramoninė kiaulienos gamybos technologija kelia naujus, didesnius reikalavimus kiaulių produktyvumo ir veislinėms ypatybėms. Vienas iš būdų padidinti mėsos gamybą Lietuvoje – plėsti ir intensyvinti kiaulininkystę. Juolab, kad Lietuvai įstojus į ES atsivėrė Vakarų rinkos. Kita vertus, kitų šalių produkcija pradėjo skverbtis į Lietuvos rinką, todėl dabar pats laikas pastatyti lietuvišką produkciją, kuri mažiau kainuotų ir būtų geresnės kokybės negu įvežtinė.
Kiaulininkystė vystoma visose pasaulio šalyse. Kiauliena sudaro apie 41 proc. pasaulyje suvartojamos mėsos. Šiuo metu pasaulyje priskaičiuojama virs 960 mln. Kiaulių, o per pastaruosius 5 metus kiaulienos gamyba ir suvartojimas padidėjo apie 20 proc. Kiaulienos gamyba koncentruota trijuose regionuose – Azijoje, Europoje, Šiaurės Amerikoje. Daugiausia kiaulienos pagaminama Azijoje. ... Failo pavadinimas | Mesiniu veisliu kiauliu genetiniai istekliai Lietuvoje ir pasaulyje ju charakterizavimas ir panaudojimas [speros.lt].doc |
---|
Panašūs darbai- Referatai
- 14 puslapių
 - Lietuvos sveikatos mokslų universitetas / 2 Klasė/kursas
- E. Šlyžius
- 2008 m
Ar šis darbas buvo naudingas?Pasidalink su draugaisPranešk apie klaidą |