Nujunkytų paršelių priežiūros ir auginimo ypatumai, priklausomai nuo nujunkymo amžiausVeterinarija, kursinis darbas
(20 puslapių)
Įvadas. Charakteringos paršelių ypatybės. Paršelių nujunkymas ir biologinės prielaidos. Paršelių nujunkymo terminai. Labai ankstyvas paršelių nujunkymas. Nujunkytų paršelių auginimas. Nujunkytų paršelių šėrimas. Tvartų vidaus įranga. Paršelių laikymo sistemos. Paršelių laikymo technologijos. Paršelių laikymas nešildomuose tvartuose. Paršelių laikymas ant storo kraiko. Kiaulių auginimo technologijos. Išvados. Skaityti daugiau
Oro temperatūros higieninė reikšmė. Pririštų karvių laikymo higieniniai reikalavimaiVeterinarija, kursinis darbas
(19 puslapių)
Žemės ūkio paskirties gyvūnų higienos kursinis darbas. Įvadas. Darbo tikslas – aptarti pririštų karvių higieninius reikalavimus, bei jų gyvenamų patalpų oro temperatūros higieninę reikšmę. Oro temperatūros higieninė reikšmė. Patalpų mikroklimato parametrų įtaka gyvulių bei paukščių sveikatai, jų produktyvumui. Galvyninkystės patalpų klimatas. Oro temperatūros matavimo priemonės ir būdai. Optimalūs mikroklimato parametrai gyvulių, bei paukščių patalpose, jų optimizavimas. Pririštų karvių laikymo higieniniai reikalavimai. Gyvulininkystės reikšmė žemės ūkio sistemoje. Galvijų laikymo sistemos, jų pranašumai ir trūkumai. Prirštų karvių laikymas. Pririštų karvių laikymo būdas. Parazitų naikinimas. Karvių šėrimas. Mėšlo šalinimas. Išvados. Skaityti daugiau
Patinų kastracijaVeterinarija, referatas
(9 puslapiai)
Įvadas. Kada ir kodėl reikia kastruoti savo augintinius. Teigiamas ir neigiamas kastracijos poveikis. Žemės ūkio gyvulių kastracija. Gyvulių kastravimo amžius bei jų paruošimas operacijai. Instrumentai naudojami žemės ūkio gyvulių kastracijai. Eržilų kastracija. Kuilių kastracija. Bulių kastracija. Avinų ir ožių kastracija. Pokastracinės komplikacijos. Išvados. Skaityti daugiau
Patalogijos savarankiškas darbas. Įvadas. Apsinuodijimas. Autointoksikacija. Medžiagų apykaitos sutrikimai dėl netinkamo šėrimo. Netoksiški augalai gali pražudyti galvijus Medžiagų nuodingumą lemiantys veiksniai. Nuodingųjų medžiagų klasifikacija. Nuodų pasiskirstymas organizme. Nuodų resorbcija iš virškinamojo trakto. Nuodų biotransformacija. Nuodų šalinimas. Nuodo veikimo mechanizmas. Gyvulių apsinuodijimų priežastys. Gyvulių apsinuodijimų diagnostika. Apsinuodijimų bendrieji gydymo principai. Apsinuodijimų profilaktika. Gyvulių apsinuodijimai bario junginiais. Gyvulių apsinuodijimai vario junginiais. Gyvulių apsinuodijimas švino junginiais. Gyvulių apsinuodijimai natrio chloridu. Gyvulių apsinuodijimai šlapalo ir fenilšlapalo dariniais. Gyvulių apsinuodijimai triazino dariniais. Gyvulių apsinuodijimai fenolio dariniais. Gyvulių apsinuodijimai fenoksirūgščių dariniais. Skaityti daugiau
PowerPoint pristatymas. Etiologija. Simptomai. Simptomai. Pataloginiai anatominiai pokyčiai. Gydymas ir profilaktika. Diferencijavimas nuo kitų ligų. Darbas iliustruotas paveikslėliais (7). Skaityti daugiau
Praktikos ataskaita: veterinarijos klinika "Švirkštas"Veterinarija, praktikos ataskaita
(6 puslapiai)
Smulkių gyvulių vidaus neužkrečiamos ligos praktikos ataskaita. Praktinės veiklos aprašymas. Bambos išvarža. Egzema. Ausies egzema ir dermatitas. Šlapimo pūslės akmenys. Ausų uždegimas. Išvados. Skaityti daugiau
Radionuklidų rezorbcija gyvūnų virškinamajame trakteVeterinarija, referatas
(13 puslapių)
Radiobiologijos referatas. Įvadas. Radionuklidai aplinkoje. Cezio šaltiniai. Tritio šaltiniai. Stroncio šaltiniai. Jodo šaltiniai. Radionuklidai gyvūlio organizme. Radionuklidų rezorbcija gyvulių organizme. Radionuklidų kaupimasis gyvulių ir paukščių organizme. Priemonės, mažinančios radionuklidų išsiskyrimą su gyvulinės kilmės produktais. Išvados. Skaityti daugiau
SkerdimasVeterinarija, špera
(28 puslapiai)
Disciplinos apibrėžimas, uždaviniai, ryšys su kitomis disciplinomis. Mėsa žmonių mityboje. Žemės ūkio gyvuliai – mėsos perdirbimo įmonių žaliava. Galvijienos, kiaulienos, paukštienos didinimo rezervai. Transportavimo įtaka gyvulių sveikatai. Gyvulių transportavimas. Transportavimo ligos. Stresai. Stresinė mėsa. Stresinės mėsos rūšys. Mėsos perdirbimo įmonės, jų tipai. Galvijų skerdimas ir skerdinio apdorojimas. Kiaulių skerdimas nulupant odą, skerdinio apdorojimas. Skerdimo būdai. Kiaulių skerdimas nekupant odos, skerdinio apdorojimas. Triušių skerdimas ir skerdinio apdorojimas. Paukščių skerdimas, skerdinio apdorojimas. Priverstinis sanitarinis gyvulių skerdimas. Skerdenos ir vidaus organų priešskerdiminė ir poskerdiminė ekspertizė. Limfinė sistema ir jos reikšmė veterinarinei ir sanitarinei kontrolei. Sirgusių gyvulių skerdenų ir vidaus organų sanitarinio apdorojimo būdai (pramoninis ir sanitarinis-pramoninis perdirbimas). Maistui netinkamos atliekos. Konfiskatai. Atliekų utilizacija. Mėsos morfologinė sudėtis. Raumeninio audinio morfologinė sudėtis. Jungiamojo audinio morfologinė sudėtis. Kaulinio ir kremzlinio audinio cheminė sudėtis. Mėsos raumeninio audinio cheminė sudėtis. Mėsos kremzlinio ir kaulinio audinio cheminė sudėtis. Mėsos maistinė, biologinė, energetinė vertė. Mėsa. Mėsos kokybės rodikliai. Veiksniai, turintys įtakos mėsos ir mėsos produktų kokybei. Normalūs poskerdiminiai mėsos pakitimai. Mėsos brendimas. Mėsos gedimas (sudusimas, pelėjimas, puvimas). Mėsos rūgimas, gleivėjimas, švytėjimas. MPI valymas, plovimas. MPI valymo medžiagos. MPI dezinfekcija. Dezinfekcinės medžiagos, jų rūšys. Bendri dešrų gamybos technologijos bruožai. Žaliava dešroms gaminti. Reikalavimai dešrų apvalkalams. Virtų dešrų gamybos technologija. Virtų – rūkytų dešrų gamyba. Parūkytų dešrų gamyba. Žalių (rūkytų) dešrų gamybos technologija. Kepeninių dešrų gamybos technologija. Mėsos duonos gamybos technologija. Slėgtainio ir šaltienos gamyba. Mėsos konservų gamybos technologija. Mėsos konservavimas. Konservavimo būdai. Fiziniai mėsos konservavimo būdai (džiovinimas, sublimacinis džiovinimas). Mėsos konservavimas mikrobangomis, ultravioletiniaisi ir infraraudonaisiais spinduliais. Mėsos konservavimas aukšta temperatūra (pasterizacija, sterilizacija, tindalizacija). Mėsos konservavimas žema temperatūra. Mėsos atšaldymas, sušaldymas, gilus sušaldymas. Mėsos sušaldymo būdai (vienfazis ir dvifazis sušaldymas). Mėsos atšildymas (defrostavimas). Defrostavimo būdai. Fiziniai ir cheminiai laikomos mėsos pakitimai. Mėsos sūdymas, sūdymo būdai. Mėsos rūkymas. Rūkymo būdai. Įvairių rūšių gyvulių riebalų charakteristika. Riebalų lydumas. Lydymo būdai. Riebalų valymas. Riebalų gavimas iš kaulų. Subproduktai. Jų cheminė sudėtis ir maistinė vertė. Subproduktų klasifikacija. Įvairių rūšių subproduktų panaudojimas. Subproduktų apdorojimas. Skerdžiamų gyvulių kraujo perdirbimas. Pirminis kraujo apdorojimas, jo konservavimas. Kraujo defibravimas ir stabilizavimas. Stabilizatoriai. Kraujo preparatai, jų panaudojimas. Kraujo konservavimas. Endokrininė žaliava. Jos pirminis apdorojimas. Fermentinė žaliava, jos pirminis apdorojimas. Žarnos. Žarnų pirminis apdorojimas. Odos. Jų cheminė sudėtis ir fizinės savybės. Odų klasifikacija. Odų pirminis apdorojimas, jų konservavimo būdai. Skerdimui skirtų gyv pristatymo-priėmimo tvarka. Įskaitinė gyvulio masė. Gyvulio mėsos nuoskaitos taikomos MPĮ. Gyvulių paruošimo vežimui į MPĮ zootechniniai ir veterinariniai reikalavimai. Gyvulių pristatymo į MPĮ būdai. Centralizuotas ir necentralizuotas. Skerdžiamų galvijų pasiskirstymas į grupes pagal amžių ir lytį. Galvijų skerdenų kokybės vertinimas. Kiaulių skirstymas į grupes pagal amžių, lytį. Skerdžiamų (gyvų) kiaulių pasiskirstymas į kategorijas. Kiaulių skerdenos kokybės nustatymas pagal raumeningumą. Skerdžiamų avių, ožkų nustatymas pagal lytį, amžių. Avių skerdenų vertinimas. Reikalavimai pristatomiems į MPĮ gyviems paukščiams. Paukščių skirstymas į jauniklius ir suaugusius. Paukščių (gyvų) kokybės (įmitimo kategorijos) nustatymas. Paukštienos kokybės nustatymas. Skerdžiami triušiai. Triušienos kokybės nustatymas. Skerdienos išeiga ir masė zootechnikos ir MPĮ praktikoje. Mėsos šviežumas. Šviežumo nustatymo būdai. Riebalų gedimas. Gedimo rūšys. Riebalų gedimo nustatymo būdai. Kokybės valdymo sistemos ISO. Pagrindiniai kokybės vadybos principai. Kokybės valdymo sistemos. Sistema nuo tvarto iki stalo. RVASVT sistema MPĮ. Pagrindiniai diegimo etapai. RVASVT. Pagrindiniai RVASVT principai. maisto priedai, jų rūšys, žymėjimas. LST 1919 mėsa ir jos gaminiai. Skaityti daugiau
Stručių genetiniai ištekliai Lietuvoje ir pasaulyjeVeterinarija, referatas
(19 puslapių)
Įvadas. Stručių veislės. Afrikos strutis. Sirijos stručiai. Šiaurės Afrikos stručiai. Masajų stručiai. Somalio stručiai. Pietų Afrikos stručiai. Juodieji Afrikos stručiai. Emu. Nandu. Stručių teikiama produkcija. Stručių mėsa. Stručių oda. Stručių riebalai. Kiti stručių produktai. Išvados. Skaityti daugiau
Stručių reprodukcinės sistemos ypatumaiVeterinarija, kursinis darbas
(18 puslapių)
Stručių kilmė. Klasifikacija ir paplitimas. Trumpa stručių anatomijos apžvalga. Stručių reprodukcinė sistema. Patinų reprodukcinės sistemos anatomija. Spermatogenezė. Patelių reprodukcinės sistemos anatomija. Kloakos anatomija. Lyties nustatymas. Stručių veisimas. Veisimo metodai. Dirbtinis sėklinimas. Kiaušinių dėjimas. Kiaušinių dėjimo ciklai ir ritmas. Kiaušinių rinkimas. Stručio kiaušinio morfologinė ir cheminė sudėtis. Perinimas. Kiaušinių parinkimas perinimui. Inkubacinių kiaušinių priežiūra ir jų paruošimas. Inkubacija ir išsiritimas. Perinimo biologinė analizė. Stručiukų priežiūra. Skaityti daugiau
Šunų ligosVeterinarija, konspektas
(4 puslapiai)
Paveldimi nervų sistemos defektai. Centrinės nervų sistemos ligos. Neuroraumenų sutrikimai. Periferinių nervų defektai. Miopatija. Širdies ir kraujagyslių defektai. Hematologiniai defektai. Imuniteto sutrikimai. Inkstų sutrikimai. Kepenų sutrikimai. Žarnyno sutrikimai. Lytinės sistemos sutrikimai.Endokrininiai sutrikimai. Skaityti daugiau
Triušių ligosVeterinarija, referatas
(9 puslapiai)
Užkrečiamosios ligos. Virusinė hemoraginė liga (VHTL). Miksomatozė. Fibromatozė. Pastereliozė. Trichofitozė. Kokcidiozė (einariozė). Infekcinis stomatitas. Paratifas. Letenėlių opos. Septikopiemija. Mastitas (pieno liaukų uždegimas). Aspergiliozė. Spirochetozė. Ausų niežai. Odos niežai. Parazitiniai vabzdžiai. Parazitinės kirmėlės. Listeriozė. Neužkrečiamosios ligos. Skrandžio ir žarnų uždegimas. Išputimas. Plaučių uždegimas. Šilumos smūgis. Išvada. Skaityti daugiau
Veiksniai lemiantys siloso kokybę ir jo naudojimas gyvulių mitybojeVeterinarija, kursinis darbas
(12 puslapių)
Įvadas. Silosas senovėje. Silosas geriau už šieną. Siloso gamybos privalumai. Geros kokybės siloso gamybos sąlygos. Silosavimo proceso fazės. Siloso gamybos tikslai. Pavojingos siloso sultys. Žolės vytinimas. Gamybos technologija. Kaip uždengti silosą. Organinės rūgštys – fermentacijos rodiklis. Šėrimo ypatumai. Kaip uždengti silosą. Skaityti daugiau
VeisimasVeterinarija, špera
(26 puslapiai)
Gyvūnų veisimo ir selekcijos samprata. Gyvūnų veisimo tikslas ir strategija. Gyvūnų veisimo mokslo istorija. Gyvulių domestikacijos samprata. Gyvūnų domestikavimo laikas ir vieta. Gyvūnų kilmės tyrimo metodai. Gyvūnų pasikeitimai domestikacijos eigoje. Svarbiausi domestikuotų gyvulių evoliucijos veiksniai. Natūrali atranka. Natūralios atrankos efektyvumą įtakojantys faktoriai. Natūralios atrankos formos. Populiacijos samprata. Atvirų ir uždarų populiacijų samprata. Genetiniai gyvulių selekcijos pagrindai. Fenotipinė gyvulio vertės išraiška, genetinė gyvulio vertės išraiška. Aplinkos faktorių grupavimas. Produktyvumo rodiklių fenotipinė variansa. Rūšių susidarymas. Rūšies samprata. Rūšies izoliacinių mechanizmų tipai. Veislės samprata ir reikšmė gyvulininkystėje. Svarbiausi veislių formavimosi ir evoliucijos veiksniai. Veislės struktūra ir jos struktūrinių elementų reikšmė. Veislių klasifikavimo principai. Gyvūnų aklimatizacija. Žemės ūkio gyvūnų genetinių išteklių būklės įvertinamo kriterijai. Genetinės įvairovės išsaugojimo priežastys. Genetinės įvairovės išsaugojimo būdai. Ontogenezės ir filogenezės samprata bei tarpusavio ryšys, svarbiausi ontogenezės dėsningumai. Augimo ir vystymosi samprata. Vystymosi laikotarpiai ir periodai, jų ypatumai. Gyvūnų lytinis ir ūkiškasis subrendimas. Pirmojo kergimo ir sėklinimo amžius. Skirtingų gyvulių rūšių augimo, gyvenimo ir ūkinio naudojimo trukmė. Gyvūnų augimą ir vystymasį įtakojantys veiksniai. Augimo ir vystymosi netolygumas ir ritmiškumas. Gyvūnų individualaus augimo ir vystymosi valdymas embrioniniu ir poembrioniniu periodais. Gyvūnų grupavimas vykdant dirbtinę atranką. Gyvūnų kūno dalių identifikavimas ir įvertinimas. Gyvūnų, eksterjero ir konstitucijos samprata. Gyvūnų konstituciniai tipai. Gyvūnų eksterjero tyrimo ir įvertinimo metodai. Kūno matmenų indeksai ir eksterjero profiliai. Gyvūnų produktyviųjų savybių vertinimas pagal interjerą. Dirbtinės atrankos samprata. Dirbtinės atrankos rūšys. Atrankos pagal fenotipą samprata, kiekybiniai ir kokybiniai atrankos požymiai. Selekciniai genetiniai parametrai ir jų įtaka atrankai. BLUP metodas. Galvijų genetinis vertinimas. Kiaulių genetinis vertinimas. Arklių genetinis vertinimas. Avių ožkų genetinis vertinimas. Gyvulių prepotentiškumo vertinimas. Parankos samprata. Parankos ir atrankos rūšys. Parankos efektyvumą įtakojantys veiksniai. Svarbiausi parankos principai. Parankos tipai, jų ypatumai, naudojimo tikslai. Parankos formos, jų ypatumai, naudojimo tikslai. Grynojo veisimo samprata, genetiniai ypatumai, reikšmė, tikslai. Inbrydingo samprata jo taikymas veislininkystėje. Inbrydingo tipai. Inbrydingo (homozigotiškumo laipsnio nustatymas. Inbrydingo laipsniai. Inbredinė depresija. Veisimo linijomis samprata. Linijų rūšys. Linijų krosai. Bendroji ir specifinė derinimo savybės. Tarplinijinė hibridizacija. Veisimo šeimomis samprata. Kryžminimo samprata, genetinė esmė, tikslai. Kryžminimo sėkmę sąlygojantys veiksniai. Heterozės efektas, jo genetinė, biologinė esmė. Heterozės formos. Kuriamasis kryžminimas. Stelbiamasis kryžminimas. Įterpiamasis kryžminimas. Gamybinis kryžminimas. Kintamasis kryžminimas. Tarprūšinės hibridizacijos samprata, taikymas. Tarprūšinės hibridizacijos problemos. Veislių selekcijos mokslinių programų rengimo principai. Bandų selekcijos programos rengimo principai. Lietuvoje veisiamų gyvulių veislių selekcijos mokslinės programos. Gyvulių veislininkystės sistema, funkcijos, valstybinė strategija Lietuvoje. Įvairių gyvulių rūšių ir veislių asociacijos. Kilmės knygos, jų vedimo tvarka. Skaityti daugiau
Veisimo metodaiVeterinarija, referatas
(11 puslapių)
Įvadas. Grynasis veisimas. Veisimas linijomis. Veisimas šeimomis. Kryžminimas. Įvairių veislių kiaulių suderinamumas, taikant paprastą ir sudėtingą kryžminimą. Skaityti daugiau
Veisimo metodai gyvulininkystėjeVeterinarija, kursinis darbas
(24 puslapiai)
Įvadas. Veisimo metodai gyvulininkystėje. Grynasis veisimas. Giminingas poravimas. Negiminingas gyvulių poravimas. Kryžminimas. Gamybinis - pramoninis kryžminimas. Kintamasis arba rotacinis kryžminimas. Įterpiamasis kryžminimas. Stelbiamasis arba pertvarkomis kryžminimas. Kuriamasis arba selekcinis kryžminimas. Hibridizacija. Gamybinis kryžminimas. Kuriamasis kryžminimas. Stelbiamasis kryžminimas. Įterpiamasis kryžminimas. Sudėtingas gamybinis kryžminimas. Hibridizacija. Išvados. Skaityti daugiau
Veisimo metodai ir jų taikymas gyvulininkystėjeVeterinarija, kursinis darbas
(20 puslapių)
Įvadas. Literatūros apžvalga. Gyvulių veisimo metodai. Grynasis veisimas. Veisimas linijomis ir šeimomis. Kryžminimas. Stelbiamasis kryžminimas. Kuriamasis kryžminimas. Įterpiamasis kryžminimas. Hibridizacija. Gamybinėje gyvulininkystėje taikomi kryžminimo būdai. Išvados ir pasiūlymai. Skaityti daugiau
Veisimo metodų taikymas gyvulininkystėjeVeterinarija, kursinis darbas
(20 puslapių)
Įvadas. Gyvulių veisimo metodai. Grynasis veisimas. Veisimas linijomis ir šeimomis. Kryžminimas. Stelbiamasis kryžminimas. Kuriamasis kryžminimas. Įterpiamasis kryžminimas. Hibridizacija. Gamybinėje gyvulininkystėje taikomi kryžminimo būdai. Išvados. Skaityti daugiau